Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Νέα σφαγή μισθών και συντάξεων για να βγουν 24 δισ. ευρώ


Νέα σφαγή μισθών και συντάξεων για να βγουν 24 δισ. ευρώ

Φως στα μέτρα της περιόδου 2012-2014 που καλείται να λάβει η κυβέρνηση και από φέτος κιόλας, ρίχνει η έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ. Ανοίγουν έτσι νέα μέτωπα με εργαζομένους σε δημόσιο και ΔΕΚΟ, μπαίνει ψαλίδι σε συντάξεις και επιδόματα, ενώ απαιτούνται και συγκρούσεις στο χώρο Υγείας.

Για να εξευρεθούν 24 και πλέον δισ. ευρώ έως το 2014, το σχέδιο προβλέπει να εισπραχθούν:

-          από περικοπές παροχών και επιδομάτων έως 2,3 δισ. ευρώ
-          από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ έως 3,2 δισ. ευρώ.
-          από τις αλλαγές στους μισθούς με το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο έως 4,5 δισ. ευρώ.
-          από τις αλλαγές στις συντάξεις έως 4 δισ. ευρώ.
-          από τις αλλαγές στο σύστημα Υγείας έως 2,3 δισ. ευρώ.
-          από περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες έως 2,3 δισ. ευρώ.

Έμφαση δίνει η έκθεση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τονίζοντας πως η κυβέρνηση απαιτείται να συγκρουσθεί με ισχυρά συμφέροντα για να τα καταφέρει. Βάζει στόχο την είσπραξη 9,2 δισ. ευρώ από φόρους για την περίοδο 2012 έως το 2014, με αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού.

Με τα δεδομένα αυτά πάντως, το ΔΝΤ εμφανίζεται πρόθυμο να εγκρίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του Δανείου από 5 σε 10 χρόνια και εκτιμά ότι έτσι θα διευκολυνθεί η απόσβεσή του καθώς, στη διετία 2013-2015, οι πληρωμές  θα μειωθούν από τα 163 δισ. στα 110 δισ. ευρώ κάτι που εκτιμά πως θα διευκολύνει την ταχύτερη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, όπως τονίζεται στην έκθεση, η αξία των συμμετοχών του κράτους σε επιχειρήσεις φτάνει τα 44 δισ. ευρώ. Εξ αυτών η αξία της μετοχικής συμμετοχής του δημοσίου σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ.

Τα φιλέτα στα ακίνητα 

Όσον αφορά τα κρατικά ακίνητα πάντως, το πρόγραμμα αξιοποίησής τους μόνο στρωμένος με ρόδα δεν είναι. Από τα 71.000 ακίνητα που διαθέτει η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, η λίστα που πρότεινε προς αξιοποίηση ο "Σύμβουλος Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων" και ενέκρινε το ΔΣ της ΚΕΔ, περιλαμβάνει μόνο 20 ακίνητα του δημοσίου.

Πρόκειται για 20 ακίνητα "φιλέτα" επί της Λ. Κύμης (Νερατζιώτισσα), στην Κηφισίας, στη Μίκρα Θεσσαλονίκης, Αφάντου Δωδεκανήσου, στο Αντίρριο Αιτωλοακαρνανίας, στο Λαύριο, στη Λίνδο Ρόδου, στα Μέθανα Αττικής, στην Ερμιόνη Αργολίδας, στον Αρχάγγελο Ρόδου, στη Χαλκίδα, στη Θέρμη, στη Μεγάλη Βρύση Φθιώτιδας, στην Καβάλα, στις Κυκλάδες, στη Σάμο, στην Κέρκυρα αλλά και στο Νέστο της Ξάνθης, εκεί όπου στεγαζόταν και λειτουργούσε η "Φωνή της Αμερικής" (Voice of America).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget