Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Ομιλία Γ. Κοντογιάννη για το φορολογικό νομοσχέδιο


Ομιλία Γιώργου Κοντογιάννη για το σχέδιο νόμου: «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών»
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι
Αξιότιμε κ. Υπουργέ στη θέση που κάθεστε έπρεπε να κάθεται ο συνάδελφός σας αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, αφού το νομοσχέδιο το οποίο φέρατε για ψήφιση στη Βουλή μόνο φορολογικό δεν είναι. Αντίθετα, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αλλάζει τα δεδομένα στην ποινική δικαιοσύνη, επιβάλλοντας αυστηρές, εξαντλητικές κυρώσεις.


Αλήθεια κ. Υπουργέ, στέλνοντας στο αυτόφωρο όσους δεν αποδίδουν ακόμα και 1 € ΦΠΑ, όσους δεν έχουν εκδώσει 10 φορολογικά στοιχεία των οποίων η αξία μπορεί να μην υπερβαίνει τα 500 € ή στέλνοντας στη φυλακή για ένα χρόνο όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 € ή – ακόμη χειρότερο- επιβάλλοντας ποινές κάθειρξης 20 ετών για μεγάλη φοροδιαφυγή, έχετε σκεφθεί ότι ακολουθώντας αυτή την πολιτική – και μάλιστα εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης- ότι ίσως θα πρέπει να φτιάξετε και νέες φυλακές;
Παράλληλα έχετε αναλογισθεί ότι με ποινές που ξεφεύγουν από τη λογική στην ουσία ωθείτε τους παραβάτες στη διαφθορά, αφού προκειμένου να γλυτώσουν τη φυλάκιση θα επιχειρήσουν να χρηματίσουν τους ελεγκτές τους;
Κύριοι συνάδελφοι.
Με το νομοσχέδιό σας αν ένας μαγαζάτορας οφείλει στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στα ασφαλιστικά Ταμεία, τέλη στο Δήμο και όλες αυτές οι οφειλές ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, τότε θα φυλακίζεται για ένα έτος.
Αυτά για έναν μικρομεσαίο. Σε μια βιομηχανία όπου όλα αυτά τα μεγέθη είναι αυξημένα, στον ιδιοκτήτη της μπορεί να επιβληθεί ποινή τριών ετών.
Βέβαια οι ποινές είναι εξαγοράσιμες από 20 έως 100 € την ημέρα, ποσά τα οποία με τους φόρους και τα τέλη γίνονται διπλάσια. Και τούτο όταν για ποινικές υποθέσεις, για κακουργήματα, η εξαγορά γίνεται ακόμα και με 10 € την ημέρα.
Στις περιπτώσεις αυτές άραγε δεν παραβιάζετε την αρχή της αναλογικότητας;
Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη νομική ακροβασία στο συζητούμενο νομοσχέδιο.
Για πρώτη φορά έχουμε αναδρομική ισχύ νόμου. Όπως λένε νομικοί «θεσπίζεται κατά πλάσμα δικαίου χρόνος τέλεσης αδικήματος».
Επίσης, αγνοείτε αποφάσεις του Αρείου Πάγου σύμφωνα με τις οποίες δεν νοείται κράτηση για χρέη προς το δημόσιο. Ενώ εσείς με το παρόν νομοσχέδιο καθιστάτε ποινικό αδίκημα, χωρίς αναστολή, ακόμα και χρέη που μπορεί να έχουν προέλθει από αδυναμία πληρωμής ή αμέλεια.
Φθάνετε στο σημείο να καταργήσετε ακόμα και το τεκμήριο αθωότητας, αφού στο άρθρο 12 περί κατοικίας και αλλαγής κατοικίας, καλείτε τον φορολογούμενο να αποδείξει ότι δεν είναι παράνομος. «Εκτός αν ο φορολογούμενος αποδείξει διαφορετικά», λέτε χαρακτηριστικά για την απόδειξη συνήθους κατοικίας, την οποία ορίζετε σε 183 ημέρες παραμονής στην Ελλάδα.
Αλήθεια πώς αποδεικνύετε ότι κάποιου φορολογούμενου η συνήθης κατοικία βρίσκεται στην Ελλάδα, όταν είναι πολίτης της ευρωπαϊκής ένωσης και μετακινείται χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα;
Επίσης με το άρθρο 3 παράγραφος 1β, στερείτε από τον κατηγορούμενο δικονομικές εγγυήσεις, αφού δεν του δίνετε τη δυνατότητα να εξετασθεί κατ’ αντιπαράσταση με τον δημόσιο υπάλληλο που του καταλόγισε την οφειλή.
Αλλά οι αδικίες του εν λόγω νομοσχεδίου δεν σταματούν εδώ:
Από τη μια ο πολίτης εγκαλείται με αυτόφωρη διαδικασία για οφειλή στο δημόσιο ακόμα και για 1 €, και από την άλλη για να εισπράξει ο φορολογούμενος αυτά που του οφείλει το κράτος , σύμφωνα με το άρθρο 11, απαιτείται τελεσίδικη δικαστική απόφαση (δηλαδή  5 χρόνια και βάλε) ή δημόσιο έγγραφο.
Αλλά ποιο νοείται δημόσιο έγγραφο κ. Υπουργέ;
Τα τιμολόγια που έχει εκδώσει ο προμηθευτής προς το δημόσιο και τα οποία έχουν θεσπιστεί με νόμο του κράτους από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, είναι δημόσια έγγραφα ή όχι;
Το τιμολόγιο, μαζί με το πρωτόκολλο παραλαβής εμπορευμάτων ή υπηρεσιών από την αρμόδια δημόσια υπηρεσία, είναι στοιχεία που μπορούν να τεκμηριώσουν την απαίτηση ενός φορολογούμενου πολίτη από το κράτος;
Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων δεν πρέπει να δηλώνεται ρητώς στο νομοσχέδιο ότι αποτελούν δημόσια έγγραφα;
Όπως είναι κατανοητό η υπερψήφιση του παρόντος σχεδίου νόμου από την κυβερνητική πλειοψηφία μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στην προσπάθεια, που επιτέλους πρέπει να ξεκινήσει, για προσέλκυση επενδύσεων.
Με όλα αυτά που περιλαμβάνει το συζητούμενο νομοσχέδιο ένα είναι βέβαιο: Ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί Έλληνας ή ξένος για να επενδύσει τα χρήματά του στην Ελλάδα, από τη στιγμή που πάνω από την κεφαλή του θα επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της φυλάκισης- και μάλιστα σε κακουργηματικό βαθμό.
Πρέπει επιτέλους να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί μόνο από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Άλλωστε με επιχειρήσεις κλειστές και επαγγελματίες χωρίς πελάτες και χρήμα στην αγορά, ό,τι και να κάνετε δεν θα αυξήσετε τα φορολογικά έσοδα.
Πρέπει να καταλάβετε ότι η οικονομία για να ανορθωθεί χρειάζονται επενδύσεις.
Χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα. Απλοποιείστε λοιπόν σε ένα εγχειρίδιο όλες τις φορολογικές διατάξεις για να γνωρίζει ο κάθε επενδυτής τις υποχρεώσεις του. Εσείς δυστυχώς μέσα σε 1,5 χρόνο έχετε φέρει 7 φορολογικά νομοσχέδια.
Υλοποιείστε την προεκλογική σας εξαγγελία και καταργείστε τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Καθιερώστε, όπως σας προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία, ενιαίο φορολογικό συντελεστή για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα στο ύψος του 20%.
Δώστε κίνητρα για να ρίξουν χρήμα στην αγορά οι τράπεζες.
Αξιοποιείστε και εκσυγχρονίστε τις ηλεκτρονικές υποδομές ώστε οι διασταυρώσεις στοιχείων να γίνονται σε πραγματικό χρόνο.
Εφαρμόστε ένα πάγιο σύστημα ρύθμισης χρεών για να αποφευχθούν στο μέλλον τραγελαφικές ρυθμίσεις όπως η περαίωση.
Την φοροδιαφυγή κ. Υπουργέ θα την πατάξει το ελληνικό κράτος αν καταφέρει και στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας προς δύο πλευρές.
Πρώτον, ότι δεν κάνει συμβιβασμούς με κανέναν όσο ψηλά κι αν βρίσκεται και όση δύναμη κι αν κατέχει είτε μέσω της θέσεώς του στην πολιτική, είτε στην οικονομία, είτε στα μέσα ενημέρωσης.
Και δεύτερον, ότι είναι αποφασισμένο να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς μέσα στις εφορίες.
Το διττό αυτό μήνυμα δεν το στέλνει το συζητούμενο νομοσχέδιο, για να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο την εξυγίανση και την ανόρθωση της οικονομίας μας.
Αντίθετα το νομοσχέδιο αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, και αποτρέπει κάθε επενδυτή να έλθει στην Ελλάδα.
Και χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις ούτε ανάκαμψη θα υπάρξει, ούτε, βεβαίως, νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.
Το νομοσχέδιο που συζητούμε επιτείνει την αστάθεια στο φορολογικό μας σύστημα και προκαλεί πολλές πρόσθετες αδικίες και για τον λόγο αυτόν το καταψηφίζω.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget