Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία και ενέργεια: Ποια είναι η εναλλακτική λύση;


Could windfarms such as this one in the northern Philippines be the answer to Japan's future energy needs?
(CNN) - Όπως και το τσουνάμι στην Ιαπωνία σεισμός έσχισε μέσω της Fukushima Daiichi πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, των ανεμογεννητριών στο κοντινό Takine Ojiroi Αιολικό Πάρκο έκαναν αυτό που είχαν σκοπό να κάνουν: Θα ταλαντεύθηκε, σταμάτησαν και οι ίδιοι ηλεκτρονικά ελέγχονται.



«Εκτός από μια αιολικό πάρκο που ήταν πολύ κοντά στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, όλα τουρμπίνες μας ήταν σε λειτουργία μετά το σεισμό", δήλωσε ο Sean Sutton της Vestas, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο των στροβίλων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του ανέμου.
"Και είμαστε σε θέση να παρακολουθεί από απόσταση των ανεμογεννητριών που ήταν κάτω (σταμάτησε)," είπε.
Ως πηγή ενέργειας, η αιολική ενέργεια είναι περίπου τόσο καθαρό, ασφαλές και αντισεισμικών όσο παίρνει - το πρόβλημα είναι ότι δημιουργεί ένα κλάσμα της ενέργειας της Ιαπωνίας ανάγκες.
Σε σύγκριση με την μαζική παραγωγή 4.696 MW από τους έξι αντιδραστήρες του Φουκουσίμα Daiichi πυρηνικού σταθμού, οι 23 ανεμογεννήτριες σε Takine Ojiroi μπορεί να παράγει μόνο 46MW - αρκετό για 30.000 νοικοκυριά.

Με μόνο το 1% της χωρητικότητας του πυρηνοκίνητα Λεβιάθαν μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά, το αιολικό πάρκο είναι ένας μικρόκοσμος της συμβολής της αιολικής ενέργειας σε ενεργειακό μίγμα της Ιαπωνίας.
Επί του παρόντος, η Ιαπωνία παίρνει το 27% της ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, 26% από φυσικό αέριο, 24% από πυρηνική ενέργεια, 13% από το πετρέλαιο, και το 8% από την υδροηλεκτρική ενέργεια. Το υπόλοιπο 2% καταλαμβάνεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η γεωθερμική σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η ηλιακή και η αιολική.
Ενώ οι ανανεώσιμες ενεργειακές εταιρείες είναι σιχαίνομαι να το παραδεχθούν, η Ιαπωνία εξακολουθεί να μετράει το ανθρώπινο κόστος του σεισμού, την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη ποτέ στον κλάδο.
Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές μεριδίου των ανανεώσιμων ενεργειακών εταιρειών εκτινάχθηκαν στα ύψη και κατά 10%. Πυρηνικές εταιρείες, εν τω μεταξύ, tanked η Κίνα - η οποία έχει μεγαλύτερη δέσμευση στον κόσμο την πυρηνική ενέργεια με 13 εργοστάσια σε λειτουργία και πάνω από 27 σε εξέλιξη - ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την έγκριση για νέα πυρηνικά σχέδια ενέργειας.
Η Γερμανία, επίσης, έχει ανασταλεί το πυρηνικό της πρόγραμμα και διέταξε επτά μεγάλα εργοστάσια έκλεισαν κατά τη διάρκεια του μορατόριουμ. Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο έχει ενισχύσει το μέγεθος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ταμείου της κυβέρνησης από 300 εκατ. € (425.000.000 δολαρίων) σε € 1 δις.
Ανανεώσιμες ενεργειακές εταιρείες παραδέχονται οι τύχες τους είναι στενά συνδεδεμένη με τις ιδιοτροπίες της αγοράς πετρελαίου. Κάθε συνεχής άνοδος των τιμών βλέπει ανανεωμένο ενδιαφέρον και τη χρηματοδότηση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Το ενδιαφέρον Ebbs όταν οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν σε πιο προσιτά επίπεδα.
Ωστόσο, η πυρηνική κρίση στην Fukushima - σε συνδυασμό με τα γεγονότα στη Λιβύη που έχουν ωθήσει το πετρέλαιο σε 30-μηνών ψηλά - προσέθεσε μια νέα, και πολλοί στη βιομηχανία θα πρέπει να ελπίζει, μόνιμη διάσταση στη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη εναλλακτικών λύσεων στον τομέα.
«Υποθέτω ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αξιολογήσει τις επιλογές", δήλωσε ο Sutton, του οποίου η δανική εταιρεία έχει την έδρα της Ασίας στη Σιγκαπούρη. "Η αιολική ενέργεια σε σύγκριση με άλλες πηγές είναι ασφαλής, γρήγορη, προβλέψιμο και καθαρά - μπορεί επίσης να αναπτυχθεί γρήγορα."
Είπε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση επανεξετάζει σήμερα μεγάλη στασιμότητα της αιολικής ενέργειας τα τιμολόγια τροφοδότησης - μια μορφή επιδότησης της κυβέρνησης - σύμφωνα με τα οποία εναλλακτικές παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών, καταβάλλεται πριμοδότηση για τη σίτιση ισχύος στο δίκτυο.
Με την ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει ογκώδη έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα μπορούσε να δημιουργήσει 1.000 MW ισχύος, οι εταιρείες αιολικής στοιχηματίζουν στην ισχυρή ανάπτυξη της Ιαπωνίας.
«Παλαιότερα η κυβέρνηση ήταν αρκετά διασπασμένη σε αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι αν υπάρχει κανένα καλό να έρθει από αυτήν την πυρηνική κρίση, τότε θα είναι να δώσει το έναυσμα για τα τιμολόγια τροφοδότησης για την αιολική ενέργεια", δήλωσε ο Sutton.
Το Άγιο Δισκοπότηρο για τον εναλλακτικό τομέα είναι αυτό που είναι γνωστό στη βιομηχανία ως ισοτιμία πλέγμα, όπου γίνεται ως φθηνό να αγοράσει αιολική και ηλιακή ενέργεια, δεδομένου ότι πρόκειται να αγοράσει άλλη δύναμη στο grid. Χωρίς τιμολόγια τροφοδότησης το όνειρο της ισοτιμίας του δικτύου είναι πολύ μακριά.
Η Ιαπωνία έχει ήδη τιμολόγια τροφοδότησης για την ηλιακή ενέργεια και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, πίσω από τη Γερμανία και την Ισπανία. Αν και έχει φιλόδοξα σχέδια για τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της ενέργειας, ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που μόνο στο 10% του ενεργειακού μίγματος το 2050.
Όπως συναρπαστικό ως εναλλακτικές λύσεις μπορεί να φανεί, η απάντηση σε μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της Ιαπωνίας είναι πιθανό να προέρχονται από πιο παραδοσιακές πηγές, σύμφωνα με τον Ivo Bozon, ο κορυφαίος αναλυτής της ενέργειας στην McKinsey & Company.
«Χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη δέσμευση για να πάρει την κλίμακα που είναι απαραίτητη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή σημαντικών ποσών της εξουσίας", δήλωσε ο Bozon.«Υπάρχουν φυσικά όρια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - με την αιολική ενέργεια είναι εξαρτάται από ξηρά ανέμους και με την ηλιακή είναι το διάστημα και το ηλιακό φως."
Καθώς πηγαίνετε κάτω στη λίστα των καθαρών καυσίμων, εξήγησε, προεξοφλώντας εκείνες τις πηγές ενέργειας που καταλαμβάνουν πολύ χώρο, βασίζεται σε διαλείπουσες πηγές ενέργειας ή είναι απλά πάρα πολύ ακριβό για την παραγωγή, αυτό που καταλήγετε με είναι το φυσικό αέριο.
"Το μεγαλύτερο ανελκυστήρα από αυτό είναι πιθανό να είναι σε φυσικό αέριο, ειδικά στην Ιαπωνία και την Κίνα, όπου έχουν την κλίμακα για να πάρει τα φυτά ιδρυθεί και να λειτουργήσει», είπε.
Βιομάζα, τα καύσιμα που παράγονται από βιολογικές πηγές, όπως το φοινικέλαιο, είναι επίσης πιθανό να δούμε ανανεωμένο ενδιαφέρον ως το εκκρεμές ταλαντεύεται μακριά από την πυρηνική ενέργεια.
"Νομίζω ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να επανεξετάζουν τη δέσμευσή τους για πυρηνικά υπό το φως αυτών των γεγονότων. Το ελάχιστο που θα μπορούσαν να υπάρχουν καθυστερήσεις", δήλωσε ο Bozon.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget