Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

«Έχουν χρεοκοπήσει. Ας το παραδεχτούν»


Μήπως έχουμε χρεοκοπήσει και δεν το ξέρουμε;


Ο Economist εμφανίζεται σίγουρος ότι παρά τις «ηρωικές προσπάθειες» το πρόβλημα από την κρίση χρέους για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία παραμένει άλυτο, κυρίως λόγω λαθών που έγιναν σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Φρανκφούρτη.

«Έχουν χρεοκοπήσει. Ας το παραδεχτούν» είναι ο τίτλος του άρθρου του περιοδικού Economist        ,They’re bust. Admit it.

Greece, Ireland and Portugal should restructure their debts now

 που αναφέρει ότι τόσο η οικονομία της Ελλάδας όσο και της Ιρλανδίας συρρικνώνονται και οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι θα διασωθούν.


«Οι οικονομίες αυτές βρίσκονται σε μία πορεία που δεν μπορεί να συνεχιστεί, όχι επειδή δεν προσπάθησαν οι κυβερνήσεις τους…αλλά επειδή έγιναν λάθη στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Φρανκφούρτη» αναφέρει ο Economist.
«Η εμμονή στην μείωση των ελλειμμάτων είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δύσκολη η αποπληρωμή χρεών» γράφει το βρετανικό περιοδικό, εκτιμώντας ότι η κατάσταση πρόκειται να γίνει χειρότερη στις 7 Απριλίου, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ, υπονομεύοντας τις προσπάθειες των χωρών για τόνωση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Δεν προκαλεί βεβαίως έκπληξη ότι, χαρακτηρίζει «σαχλαμάρα και αποτυχία» την τελευταία σύνοδο Κορυφής, κάνοντας λόγο για «ολέθρια στρεβλή λογική που επικρατεί για τον μηχανισμό στήριξης».
Το έγκριτο οικονομικό περιοδικό εκτιμά ότι είναι προτιμότερο να γίνει τώρα αναδιάρθρωση στις τρείς χώρες όσο ακόμα παραμένει μικρός ο «κίνδυνος μετάδοσης» στην υπόλοιπη Ευρώπη.  
«Το μεγάλο εμπόδιο δεν είναι τεχνικό» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει : «Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να αντέξει το τρέχον δανειακό βάρος και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση».
 Τέλος, υποστηρίζει πως η ελπίδα βρίσκεται στο ΔΝΤ, οι οικονομολόγοι του οποίου έχουν εμπειρία στις κρίσεις χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget