Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Στις Δ.Ο.Υ. –και όχι ηλΣεκτρονικά– οι φετινές δηλώσεις!


Στις Δ.Ο.Υ. –και όχι ηλΣεκτρονικά– οι φετινές δηλώσεις!

Δεν είχαν περάσει 24 ώρες από τότε, που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωνε στη Βουλή ότι η διαθεσιμότητα του TAXISNET παρακολουθείται συνεχώς και βρίσκεται στο 98,5% και που το υπουργείο οικονομικών εξέδιδε ανακοίνωση...



στην οποία πανηγύριζε για το αυτονόητο, ότι δηλαδή το σύστημα έχει υποδεχθεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις, και το νέο blackout στο πληροφορικό λογισμικό – το οποίο αποκάλυψε το Capitaltax – οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στο να καταργήσει στην ουσία για φέτος την ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Με ανακοίνωση, που εξέδωσε, καθιστά κατ΄ αρχήν άκυρο το υποχρεωτικό της υποβολής μέσω του TAXISNET των δηλώσεων για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά,

«σε περιπτώσεις που καθίσταται αδύνατη η επικοινωνία με το ειδικό δίκτυο TAXISNET ή στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων των ατομικών επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των εταιριών (Ο.Ε., Ε.Ε., κοινοπραξιών, κοινωνιών κλπ) και λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής για πρώτη φορά της υποβολής των δηλώσεων αυτών μέσω διαδικτύου, παρέχεται η ευχέρεια υποβολής των δηλώσεων αυτών στις Δ.Ο.Υ., εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης των δηλώσεων μέσω διαδικτύου».

Με την πρόβλεψη και τη δυνατότητα αυτή, που δίνει το υπουργείο οικονομικών, οδηγούμαστε πάλι πολλά βήματα πίσω στον τομέα της μεγαλύτερης διαφάνειας και στον περιορισμό της ανθρώπινης παρέμβασης στις συναλλαγές των φορολογουμένων με την εφορία. Κι αυτό, γιατί ουδείς μπορεί να ελέγξει αν και πώς ο κάθε υπόχρεος είχε πράγματι προβλήματα με το σύστημα, ή επιλέγει να δηλώσει δυσλειτουργίες για να υποβάλει τα έντυπα στην εφορία για… δικούς του λόγους.

Στην ουσία, πάντως, το υπουργείο οικονομικών σηκώνει ψηλά τα χέρια στα ατελείωτα προβλήματα του TAΧISNET, και – αντί να επιχειρήσει να τα λύσει – επιλέγει να ακυρώσει στην πράξη τη λειτουργία του. Επιπλέον, εξακολουθεί να μην αναζητά ευθύνες για τα αλλεπάλληλα black out από το γενικό γραμματέα του ΚΕΠΥΟ, Διομήδη Σπινέλλη ή όποιον άλλο ευθύνεται για την κατάσταση και να μην ενημερώνει τους φορολογούμενους για το τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά προτιμά να δίνει συνεχείς παρατάσεις, προκαλώντας σύγχυση και αναστάτωση στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και στα φοροτεχνικά γραφεία. Πέραν της ανωτέρω πρόβλεψης, δόθηκαν και οι εξής παρατάσεις:

Για τις εκκαθαριστικές δηλώσεις Φ.Π.Α. 2010, μέχρι τις 20 Απριλίου.

Για τις δηλώσεις εισοδήματος ατομικών επιχειρήσεων ή ελεύθερων επαγγελματιών με βιβλία Γ΄κατηγορίας, ως τις 5 Μαΐου.

Για δηλώσεις Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνιών, κοινοπραξιών κλπ., που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας και όσες έχουν αντικείμενο εργασιών την αντιπροσώπευση ή πρακτόρευση ασφαλιστικών εταιρειών κλπ, έως τις 28 Απριλίου, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.


πηγή: capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget