Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ντόλιος: Δεν πρέπει να ανακοπεί η ένταξη των περιφερειακών πράξεων στο ΕΣΠΑ


Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανακοπεί η διαδικασία ένταξης πράξεων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, μέχρι να αναλάβουν την αρμοδιότητα αυτή οι αιρετοί περιφερειάρχες, δηλώνει εγγράφως ο υφυπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Ντόλιος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Ζώη για τη διαχείριση πόρων του ΕΣΠΑ που θα αναλάβουν να διαχειριστούν οι αιρετοί Περιφερειάρχες από 1.7.2011.

Ο βουλευτής της ΝΔ με την ερώτησή του υποστήριζε ότι "οι διορισμένοι από την κυβέρνηση Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων λαμβάνουν όλες τις κρίσιμες αποφάσεις και δεσμεύουν πόρους του ΕΣΠΑ ώστε την 1.7.2011 που θα αναλάβουν οι αιρετοί την αρμοδιότητα αυτή, να μην μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να εκτελέσουν τις ειλημμένες αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, για τις οποίες δεν έχουν ακολουθηθεί αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια κατανομής".
Ο υφυπουργός αναφερόμενος στη διαδικασία ένταξης πράξεων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, ξεκαθαρίζει ότι η συνέχιση της έως 30.6.2011 χωρίς καθυστερήσεις είναι κρίσιμη προκειμένου να τηρηθούν οι στόχοι και οι δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στο Μνημόνιο. Όπως δε ενημερώνει τον κ. Ζώη, από το σύνολο των πόρων που περιλαμβάνονται στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, έχουν μέχρι σήμερα ενταχθεί έργα που αντιστοιχούν στο 80% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους.

Ο κ. Ζώης έχει επίσης καταγγείλει ότι ήδη μερικούς μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του "Καλλικράτη", η εικόνα που παρουσιάζει ο β΄βαθμός της Αυτοδιοίκησης είναι "απογοητευτική", καθώς οι διατάξεις του νόμου για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Περιφερειών έχουν μείνει ανενεργές και επιπλέον δεν έχει εκδοθεί ούτε η απόφαση για τα κριτήρια και τον τρόπο κατανομής των ΚΑΠ για τις λειτουργικές δαπάνες και τις επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget