Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης μιλάει στον "ΠτΘ" «Καλύτερα να τρώω βελανίδια παρά να γίνω μεταλλωρύχος»




«Θέλουμε μια αειφόρο ανάπτυξη που θα βοηθήσει και σήμερα αλλά και δεν θα στερήσει πόρους από τις μελλοντικές γενιές για να κάνουν και κείνες τη ζωή τους» τονίζει εμφατικά μέσα από παρέμβασή του στο ραδιόφωνο του «Παρατηρητή» το μέλος της Οικολογικής Κίνησης Νομού Ροδόπης Ανέστης Στρατιάδης. Η παρέμβαση του κ. Στρατιάδη είχε ως αφορμή την εκδήλωση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Πολιτιστική Κίνηση Νομού Ροδόπης με θέμα τις εξελίξεις στον τομέα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη και ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει ότι οι εταιρείες διεξάγουν μια πρωτοφανή επικοινωνιακή εκστρατεία προκειμένου να αντιστρέψουν την εικόνα που έχει η κοινή γνώμη για το χρυσό. Δηλώνει όμως πεπεισμένος ότι τελικά θα αποτύχουν στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς την πολιτεία να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα των εξορύξεων χρυσού στη Θράκη επικαλούμενος μάλιστα και παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού από την Κομοτηνή που είχε θέσει ως απαράβατο όρο οποιασδήποτε εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Επιλογή μας η αειφόρος ανάπτυξη


ΠτΘ: Ένα κομβικής σημασίας ερώτημα που τέθηκε μετά από την συζήτηση που έγινε το Σάββατο στην Πολιτιστική Κίνηση, είναι αν αυτοί που μιλούν κατά του χρυσού σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση τελικά αντιστρατεύονται την ανάπτυξη. Οι χιλιάδες άνεργοι της περιοχής, η υπανάπτυξη, η φτώχεια, η εξαθλίωση πώς θα βρει απάντηση μέσω της συνεχούς αρνήσεως σε οποιαδήποτε ανάπτυξη; Θέλω να πω υπάρχει πλέον η πολυτέλεια να μην το θέλουμε;
Α.Σ.: Δεν είναι πολυτέλεια να μη θέλουμε το χρυσό. Είναι ζήτημα ζωής για μας το να μη θέλουμε αυτού του είδους τις επενδύσεις. Εξάλλου, μέχρι τώρα δεν γίνονταν επενδύσεις στον τόπο μας ή αυτές που γίνονταν είχαν σαν αποτέλεσμα να μην λειτουργούν. Είδαμε Βιομηχανικές Περιοχές να αδειάζουν και να υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουμε ο σκουπιδοτενεκές είτε της Ελλάδας είτε της Ευρώπης για να δούμε ανάπτυξη. Αυτού του είδους την ανάπτυξη δεν την θέλουμε. Θέλουμε μια αειφόρο ανάπτυξη που θα βοηθήσει και σήμερα αλλά και δεν θα στερήσει χώρους από τις μελλοντικές γενιές για να μπορέσουν να κάνουν τη δική τους ζωή και να διαγράψουν το δικό τους μέλλον. Ξέρουμε πολύ καλά, και αυτό αναλύθηκε στην εκδήλωση από τους ομιλητές μας, ότι τα μεταλλεία είναι μια μονόπλευρη ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης περιοχής, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και φέρνει την καταστροφή στον τόπο που δραστηριοποιείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Χαλκιδική όπου τα μεταλλεία έχουν αναπτυχθεί αλλά δεν υπάρχει τουριστική ανάπτυξη και δεν υπάρχει η αντίστοιχη ανάπτυξη που υπάρχει στα άλλα δύο «πόδια» της περιοχής. Βλέπουμε δηλαδή στην περιοχή της Ιερισσού, της Ολυμπιάδας αλλά και στο Στρατώνι ότι υπάρχει μονόπλευρη ανάπτυξη που έχει πολύ μεγάλα προβλήματα, και στο περιβάλλον και στους κατοίκους, και σήμερα οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί για να μην μπορέσουν να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις. Βέβαια, εκεί υπάρχει ουσιαστικά ένας μικρός εμφύλιος, με την έννοια ότι υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι επειδή τα μεταλλεία εκεί υπάρχουν εδώ και δεκάδες χρόνια οι οποίοι έρχονται σε αντιπαράθεση με αυτούς που δεν τα θέλουν. Υπάρχει μια διαρκής αντιπαράθεση και ενώ τα μεταλλεία υπήρχαν τόσα χρόνια δεν μπορούν οι βλέψεις των εταιρειών για επέκταση να προχωρήσουν.

Να αξιοποιηθούν τα γεωθερμικά πεδία

ΠτΘ: Εδώ την περιοχή μας δεν βλέπετε κάτι τέτοιο;
Α. Σ.: Στην περιοχή μας εμείς θέσαμε ως προτεραιότητα τα γεωθερμικά πεδία τα οποία κάποτε θα πρέπει να αναπτυχθούν και ήδη και στον τοπικό αλλά και στον κεντρικό τύπο γίνεται λόγος για ένα θησαυρό που δεν έχει αξιοποιηθεί. Από την άλλη, οι θέσεις είναι συγκεκριμένες και θα επαναλάβω ότι δεν είναι ζήτημα πολυτέλειας να αποκρούομαι τα χρυσωρυχεία ή τις ρυπογόνες επιχειρήσεις ή γενικά επιχειρήσεις που θα υποθηκεύσουν το μέλλον των παιδιών μας, αλλά θέλουμε μια αειφόρο ανάπτυξη. Δίπλα μας είναι οι φορείς, ο δήμος, η περιφέρεια και πιστεύουμε ότι αυτό επιτέλους πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Εξάλλου το γενικότερο κλίμα στην Ελλάδα αυτό ακριβώς δείχνει, μια ανάπτυξη που δεν πάτησε στα δικά της πόδια, δεν ήταν ανάπτυξη που θα έφερνε εισοδήματα και θα άλλαζε την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων. Όσο για αυτούς που λένε ότι αν σήμερα τα μεταλλεία αρχίσουν και λειτουργούν θα έχουμε χρυσό στην τσέπη μας ή θα χρυσωθεί το ελληνικό κράτος, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ελληνικό κράτος δεν θα πάρει σχεδόν τίποτα. Θα τα πάρουν όλα οι εταιρείες μιας και για το μεταλλείο της Χαλκιδικής το κράτος δικαιούται 1% επειδή είναι δημόσιο, ενώ από του Περάματος για το οποίο γίνεται τόσος λόγος το κέρδος είναι 0%, γιατί είναι μεταλλείο πού το ανακάλυψαν οι ίδιοι και θα το ανοίξει η εταιρεία. Άρα, λοιπόν, κέρδος όσον αφορά το ελληνικό κράτος για το χρέος του είναι λόγια που εσκεμμένα λέγονται από κάποιους γιατί έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με τις εταιρείες.
Όσον αφορά στις θέσεις εργασίας, είναι μειωμένες από 80 έως 120 για το συγκεκριμένο μεταλλείο των Χρυσωρυχείων Θράκης στο Πέραμα οι οποίες είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι μεροκάματα του τρόμου του πόνου και του θανάτου, τα έχουμε δει και στην Χαλκιδική και έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης με πολύ βαριές συνέπειες στην υγεία όλων των εργαζομένων αλλά και γενικότερα όλων των κατοίκων. Έχουν απαξιωθεί όλα τα άλλα επαγγέλματα εκεί, γεωργία κτηνοτροφία τουρισμός και θάλασσα γιατί και αυτή θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα από την μόλυνση.

Η κινητικότητα των εταιρειών

ΠτΘ: Ποιες είναι οι πληροφορίες σας σε σχέση με την κινητικότητα των εταιρειών;
Α.Σ.: Η κινητικότητα είναι πολύ μεγάλη και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Αθηνών αλλά και του νομού Έβρου. Τηλεοπτικά κανάλια δεν μας καλούν να πούμε την άποψή μας, μονόπατα και μονόπλευρα προωθείται η άποψη των εταιρειών που πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν. Από εκεί και πέρα συνεχείς επερωτήσεις γίνονται από βουλευτές του ΛΑΟΣ προς τον υφυπουργό κ. Μανιάτη, βλέπουμε δηλαδή μια κινητικότητα εκμεταλλευόμενες και την οικονομική κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε σε επαγρύπνηση και το αποδείξαμε για μια ακόμη φορά και από την εκδήλωση που κάναμε και θα είμαστε συνέχεια. Λέμε ότι το ελληνικό κράτος καλό είναι να σκεφθεί τη ρήση του πρωθυπουργού της Ελλάδας ο οποίος ήρθε εδώ και είπε αν δεν θέλει η τοπική κοινωνία το χρυσό εμείς δεν θα το προχωρήσουμε. Θα θέλαμε βέβαια και ένα βήμα παραπάνω. Κάποτε αυτή η πολιτεία να μην κρατά τους κατοίκους της περιοχής όμηρους των εταιρειών αλλά να δώσει τελική λύση και να τους ζητήσουν να φύγουν για να μην έχουμε συνέχεια εμείς και τα παιδιά μας τον φόβο αυτόν των εξορυκτικών εργασιών πάνω από το κεφάλι της κοινωνίας.

ΠτΘ: Σε μια εποχή που ο χρυσός έχει πάει στα 1.500 δολάρια η ουγκιά…
Α.Σ.: Όντως τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Είναι γνωστό ότι παίζουν στα χρηματιστήρια τις μετοχές και μπορούν μέσω του χρηματιστήριου να κερδίζουν πολλά και να έρχονται εδώ και να προσπαθούν να εξαγοράσουν και μέσα και συνειδήσεις για να πετύχουν τον σκοπό τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κοινωνία είναι απέναντι και θα συνεχίσει να είναι. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες για να δείξουμε ότι αυτός ο τόπος και ψυχή έχει και ανάπτυξη θέλει, όχι όμως να γίνει ο σκουπιδοτενεκές αλλά να υπάρξει μια αειφόρος ανάπτυξη για τις επόμενες γενιές.

ΠτΘ: Πρόκειται να διοργανωθεί και άλλη συνάντηση;
Α.Σ.: Ναι τον άλλο μήνα στην Αλεξανδρούπολη. Η πρώτη ξεκίνησε στην Καβάλα από κινήματα και οικολογικές οργανώσεις όπως είναι το κίνημα κατά των λιγνιτών είτε το κίνημα κατά των αποθηκών στη Βάσοβα είτε είναι το κινήματα που έχουν αναπτυχθεί για τα Οικολογικά πάρκα πριν από δύο χρόνια. Έχουμε την συμπαράσταση και των καλλιτεχνών όπως την είχαμε και χθες και αυτή η εκδήλωση των κινημάτων θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Αλεξανδρούπολη.

Το κόστος αποκατάστασης μεγαλύτερο από τον τζίρο

ΠτΘ: Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η εισήγηση του κ. Ζάγκα η οποία δεν ήταν αυτή καθαυτή για το χρυσό αλλά για την εναλλακτική διαβίωση σε πρότυπα παλαιοτέρων εποχών με σύγχρονες μεθόδους γεωργικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
Α.Σ.: Με την αειφόρα εκμετάλλευση του δάσους οικογένειες και έζησαν και σπούδασαν τα παιδιά τους. Είναι από την Ελασσόνα και ως περιβαλλοντολόγος- δασολόγος έχει αναλάβει την αποκατάσταση σε πολλά μεταλλεία ανά την Ελλάδα όπως και για την περιοχή της Κοζάνης και η εμπειρία του λέει ότι το κόστος το οποίο χρειάζεται μια στοιχειώδης αποκατάσταση είναι πολύ μεγαλύτερο από όλο τον τζίρο τον οποίο έχουν κάνει οι μεταλλευτικές εταιρείες κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους. Αυτό το κόστος δεν πρόκειται να το επωμισθούν οι εταιρείες αλλά θα το επωμιστούμε όλοι εμείς και τα απιδιά μας και οι εταιρείες θα έχουν φύγει με τα κέρδη τους.

ΠτΘ: Κράτησα αυτό που είπε ότι όταν μπήκε στην στοά στο Στρατώνι είπε ότι αυτή την δουλειά δεν θα την έκανε ποτέ και ότι προτιμά να τρώει βελανίδια και μανιτάρια από τα δάση της Χαλκιδικής παρά να κάνει αυτή τη δουλειά
Α.Σ.: Ανέφερε και τρόπους ώστε με μια σωστή διαχείριση θα μπορούσαμε και σήμερα να εκμεταλλευτούμε το δάσος και τις δασικές περιοχές για να έχουμε μια σωστή διαχείριση που θα φέρει εισοδήματα και ανάπτυξη στον τόπο.
πηγη
Συντάκτης:Δάμωνας Δαμιανός 
e-mail: dsdamon@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget