Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα στην Ξάνθη

biomaza_2
Μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από βιομάζα, πρόκειται να δημιουργηθεί στη Μέλισσα της Ξάνθης, συνιστώντας μια φιλόδοξη "πράσινη" επένδυση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του XanthiPress.gr τη μονάδα, εγκατεστημένης ισχύος 1 MW,  ιδρύουν διάφορες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, προκειμένου να αξιοποιούνται τα απόβλητα που παράγουν.  Tαυτόχρονα στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας «Ενεργειακή Ξάνθης Βιομάζα Α.Ε.», συμμετέχει  η εταιρία Συμβούλων Μηχανικών  Envima, που ειδικεύεται σε αυτού του είδους τις επενδύσεις.
Θα αξιοποιεί κτηνοτροφικά και γεωργικά απόβλητα


Πιο συγκεκριμένα, η μονάδα που θα εκτείνεται σε έκταση 42 στρεμμάτων στην περιοχή της Μέλισσας, θα χρησιμοποιεί βιομάζα από κτηνοτροφικά (κυρίως από βουστάσια) και γεωργικά απόβλητα παράγοντας 1.000 kw ηλεκτρικής και 1.040 ΚW θερμικής ενέργειας. Θα αξιοποιεί περίπου 300 τόνους βιοδιασπάσιμων απόβλητων με τη μέθοδο των αντιδραστήρων αναερόβιας χώνεψης που θα παράγουν βιοαέριο, το οποίο θα λειτουργεί ως καύσιμο στις γεννήτριες ΗΖ
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το σχεδιασμό και όπως συνηθίζεται σε αντίστοιχες μονάδες, τα υποπροϊόντα που παράγονται, είτε οδηγούνται εκ νέου σε διαχωρισμό και καύση είτε προωθούνται σε χωράφια ως εδαφοβελτιωτικά, μετά από ένα διάστημα αποθήκευσης.
Ήδη η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει εγκριθεί και θα προχωρήσει, σταδιακά, η κατασκευή της μονάδας, η οποία αποτελεί μια προσοδοφόρα και, ταυτόχρονα, χρήσιμη περιβαλλοντικά δραστηριότητα.  Είναι η πρώτη εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο (που προέρχεται από βιομάζα) στην περιοχή, ενώ αντίστοιχη επένδυση σχεδιάζεται από συνεταιριστική εταιρία στον Έβρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget