Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Διαμαντένιος εξωπλανήτης!


Διαμαντένιος εξωπλανήτης!Λονδίνο
Επιστήμονες εντόπισαν τον πρώτο πλανήτη στου οποίου την ατμόσφαιρα αλλά και στον πυρήνα κυριαρχεί ο άνθρακας. Το νέο αυτό εύρημα κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι υπάρχουν πιθανότατα διάσπαρτα ουράνια σώματα τα οποία αποτελούν ουσιαστικώς... αδαμαντωρυχεία.


Ο πλανήτης που ονομάζεται WASP-12b βρίσκεται εκτός του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση περίπου 1.200 ετών φωτός από τη Γη. Ο εξωπλανήτης αυτός πρωτοεντοπίστηκε το 2008 και τώρα αστρονόμοι με επικεφαλής τον Νίκου Μαντχαζάνταν, ο οποίος όταν διεξαγόταν η μελέτη εργαζόταν στο ΜΙΤ (τώρα έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον), επέτυχαν να αναλύσουν τη σύστασή του. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature» πρόκειται για τον πρώτο πλανήτη που έχει βρεθεί να περιέχει περισσότερο άνθρακα από οξυγόνο.

Οπως συμβαίνει και με τον Δία ο WASP-12b αποτελείται κυρίως από αέρια ενώ μόνο ο πυρήνας του περιέχει μέταλλα με βάση τον άνθρακα όπως διαμάντια και γραφίτη.

«Εάν υπάρχει ένας πλανήτης του οποίου η σύσταση και η ατμόσφαιρα βασίζονται στον άνθρακα,

τότε θα υπάρχουν πιθανότατα πολύ περισσότεροι» ανέφερε ο Μαντχαζάνταν σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης της ομάδας του και προσέθεσε: «Εάν είναι έτσι τα πράγματα, δεν μπορώ να ξέρω τι είδους ζωή θα μπορούσε να εντοπιστεί σε τέτοιου είδους πλανήτες και υπό ποιες συνθήκες επιβιώνει».

Ο WASP-12b σαρώνεται από ανέμους και είναι άκρως καυτός. Βρίσκεται τόσο κοντά στο μητρικό άστρο του ώστε ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από αυτό μέσα σε μόλις μια ημέρα σε σύγκριση με τις 365 ημέρες που χρειάζεται η Γη για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ηλιο. Οι ερευνητές υποθέτουν πως με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος πλανήτης είναι τόσο ζεστός δεν μπορεί να υποστηρίξει ζωή. Αυτό όμως, όπως λένε, δεν σημαίνει ότι άλλοι πλανήτες στους οποίους πιθανώς «βασιλεύει» ο άνθρακας είναι αφιλόξενοι για τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget