Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

«Aστικός μύθος» για σεισμό έτρεψε σε φυγή χιλιάδες Ρωμαίους


Πριν από αρκετές δεκαετίες, ο Ιταλός σεισμολόγος Ραφαέλε Μπεντάντι φέρεται να είχε προβλέψει ότι στις 11 Μαΐου του 2011, ένας τεράστιος σεισμός θα ισοπέδωνε την «Αιώνια Πόλη». Ο Μπεντάντι πέθανε το 1979, όμως η υποτιθέμενη προφητεία του έμελλε να οδηγήσει χιλιάδες Ρωμαίους σε ακραίες λύσεις. 
rome2 «Aστικός μύθος» για σεισμό έτρεψε σε φυγή χιλιάδες Ρωμαίους
Οι επίμονες δηλώσεις έγκριτων σεισμολόγων ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα χτυπήσει ο Εγκέλαδος, αλλά και τα ειδικά προγράμματα που προβλήθηκαν στην ιταλική τηλεόραση, δεν καθησύχασαν μεγάλη μερίδα Ιταλών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σχεδόν ένας στους πέντε υπαλλήλους… είχε ζητήσει ρεπό την Τετάρτη.

«Θα πω στο αφεντικό ότι έχω ιατρικό ραντεβού και θα πάρω ρεπό», δήλωνε ένας τρομαγμένος μπάρμαν. «Αν είναι να πεθάνω, θέλω να πεθάνω με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου, και πάρα πολλοί άνθρωποι θα κάνουν το ίδιο.» Χιλιάδες άλλοι επέλεξαν την «ασφάλεια» της ιταλικής υπαίθρου, θεωρώντας πως εάν καταφύγουν εκεί για τις επόμενες ημέρες, δεν διατρέχουν κίνδυνο.
Δεν έλειψαν φυσικά και οι ψύχραιμες – κυνικές, σε κάποιες περιπτώσεις – φωνές. «Όλα αυτά είναι βλακείες», έλεγε ένας. «Ακόμη όμως κι αν συμβεί κάτι, θα είναι καλό, αφού [ένας σεισμός] θα βάλει σε τάξη τα πράγματα.» ’λλοι έλεγαν πως ο Εγκέλαδος θα λυπηθεί την πρωτεύουσα, αλλά… από θαύμα, καθώς «τίποτε δεν μπορεί να συμβεί εκεί όπου ζει ο Πάπας».
Οι φήμες κυκλοφορούσαν μήνες τώρα στο Διαδίκτυο και όχι μόνο. Ο Μπεντάντι, που το 1927 χρίστηκε ιππότης από το Μουσολίνι για τις ικανότητές του στη μετεωρολογία, λέγεται ότι είχε προβλέψει με ακρίβεια ένα σεισμό, ο οποίος το 1923 στοίχισε τη ζωή σε χίλιους ανθρώπους. Σύμφωνα με τα άρθρα που αναρτήθηκαν, λίγο πριν πεθάνει, είχε προειδοποιήσει για πλήρη καταστροφή της Ρώμης στις 11 Μαΐου.
Το «προηγούμενο» της Aκουιλα
Ο πανικός που προκλήθηκε αποδίδεται εν μέρει στο φονικό σεισμό στην πόλη Λ’ Aκουιλα, πριν από δύο χρόνια. Ένας επιστήμονας ονόματι Τζανπάολο Τζουλιάνι, προειδοποιούσε μέρες νωρίτερα τις τοπικές αρχές για επικείμενο σεισμό, επικαλούμενος την αύξηση των επιπέδων εκπομπών αερίου του ραδονίου από το έδαφος. Με ασφαλιστικά μέτρα, οι αρχές ανάγκασαν τον Τζουλιάνι να αφαιρέσει όλες του τις αναρτήσεις στο Ίντερνετ, προκειμένου να μην προκληθεί πανικός.
Οι πρόσφατες μνήμες του σεισμού εκείνου, που ισοπέδωσε δεκάδες χωριά του Αμπρούτσο, οδήγησαν τώρα χιλιάδες Ρωμαίους να εγκαταλείψουν την πόλη τους, παρότι ακόμη και το Παρατηρητήριο Γεωφυσικής της Ιταλίας πήρε θέση, χαρακτηρίζοντας τις φημολογίες «αστικό μύθο». Όπως άλλωστε επισήμαιναν αρκετοί επιστήμονες τις τελευταίες ημέρες, δεν υπάρχουν καν αποδείξεις ότι ο Μπεντάντι προέβλεψε κάτι τέτοιο, ενώ ακόμη κι αν το έκανε, η πραγματικότητα ευτυχώς τον διέψευσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget