Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ταξίδι στα κύματα της ιστορίας με γαλέρες και ιστιοφόρα από τον 15ο αι. π.Χ. έως τον 19ο αι. μ.Χ.





Έκθεση μικροναυπηγικής με αντίγραφα ελληνικών πλοίων που ανά τους αιώνες υπήρξαν σταθμοί στην εξέλιξη της ναυσιπλοΐας παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Μελβούρνη το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό Μουσείο «Ναυσικά Σταμούλη». Τα έργα μικροναυπηγικής πλαισιώνονται από αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αντικειμένων με παραστάσεις από τη ζωή της θάλασσας.



«Η θάλασσα, ένα στοιχείο απόλυτα συνυφασμένο με την ελληνική ιστορία και με τον ελληνικό πολιτισμό, από τής συστάσεώς της φέρνει κοντά διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς, ενώνοντας και εμπνέοντας τους ανθρώπους» - αναφέρει στον πρόλογο του καταλόγου που συνοδεύει την έκθεση ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης. «Η συναισθηματική ταύτιση τού Έλληνα με τη θάλασσα αποτυπώνεται με τρόπο συγκινητικό στα έργα τού Γρυπιώτη, τα οποία είναι έκφραση ουσιαστικής γνώσης των ιστορικών πηγών αλλά και μιας βαθιάς αγάπης τού δημιουργού για τα «ξύλινα σκαριά» και τον πολιτισμό που εκφράζουν.»

Τα πλοία του Γρυπιώτη έφτασαν στη Μελβούρνη- πόλη με παράδοση στη ναυτιλία- για να προσφέρουν στον επισκέπτη ένα ταξίδι στον πολιτισμό της Ελλάδας. «Τα εκθέματα, πέρα από την αισθητική πανδαισία που προσφέρουν, αποτελούν σημαντική αφόρμηση για μαθήματα όχι μόνο ναυπηγικής αλλά και ιστορίας, εθνολογίας, μυθολογίας, οικονομίας ακόμα και δημοκρατίας.» -αναφέρει ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης.

Η Έκθεση πραγματοποιείται με την αμέριστη, ηθική και υλική, στήριξη του κ. Χάρη Σταμούλη, Προέδρου του «Ελληνικού Μουσείου».


Πηγή: ΕΙΠ
http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=15270

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget