Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Μπέρκλεϊ: Απίστευτη επιστημονική ανακάλυψη (ΒΙΝΤΕΟ)


Τα δεδομένα της έρευνάς τους παρουσίασαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, οι οποίοι κατάφεραν να αναπαραγάγουν οπτική δραστηριότητα του εγκεφάλου μας και να την αναπαραστήσουν χρησιμοποιώντας βίντεο του YouTube!


Η ομάδα των επιστημόνων χρησιμοποίησε λειτουργικό Απεικονιστή Μαγνητικής Αντήχησης (FMRI – Functional Magnetic Resonance Imaging) και μοντέλα υπολογισμού για να αποκωδικοποιήσει και να αναπαραστήσει οπτικές εμπειρίες στον εγκέφαλο των ανθρώπων.

Προς το παρόν μπορεί να αναπαραστήσει τμήματα ταινιών, αλλά ελπίζεται ότι κάποια στιγμή θα μπορέσει να αναπαραστήσει όνειρα στην οθόνη του υπολογιστή.

Οι μετέχοντες στο πείραμα είδαν δύο είδη ταινιών, ενώ η συσκευή FMRI μετρούσε τη ροή αίματος στην οπτική κοιλότητα του εγκεφάλου. Οι μετρήσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν για να βρεθεί υπολογιστικό μοντέλο του πως αντιδρούσε η κοιλότητα σε διαφορετικούς τύπους εικόνων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας από τους επιστήμονες, η ομάδα κατασκεύασε ένα υπολογιστικό μοντέλο που περιγράφει το πως το σχήμα και η κίνηση της πληροφορίας στην ταινία, αποτυπώνονται στο μυαλό του ανθρώπου.
 


Η πρώτη ομάδα εικόνων βίντεο συσχετίστηκε με τις αντιδράσεις του εγκεφάλου. Η δεύτερη ομάδα εικόνων χρησιμοποιήθηκε για να δοκιμαστεί η θεωρία.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποκαλυφθεί τι συμβαίνει στο μυαλό των ανθρώπων οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ομιλίας. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι ακόμα απαιτούνται δεκαετίες έρευνας για να εξερευνηθούν οι σκέψεις και οι προθέσεις άλλων ανθρώπων ώστε να μάθουμε τα μυστικά που κρύβουν στο μυαλό τους. Κι όσον αφορά την ταινία Inception, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει γνωστή τεχνολογία που να μπορεί να στέλνει ερεθίσματα στον εγκέφαλο των ανθρώπων από απόσταση, ώστε να «παίζει» με τη σκέψη τους.

Κάτι είναι και αυτό…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget