Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Ρωσικό διαστημόπλοιο θα πέσει στα κεφάλια μας!


Όχι μόνο το ρωσικό διαστημόπλοιο «Φόβος» απέτυχε να μπει σε τροχιά με κατεύθυνση τον δορυφόρο του Άρη, Φόβο, έχοντας πλέον για τα καλά κολλήσει σε σιωπηλή και ανεξέλεγκτη τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το σκάφος να πέσει στον πλανήτη μας έως το τέλος του 2011 ή, το αργότερο, τον Ιανουάριο του 2012.

Ο «Φόβος», βάρους 13,5 τόνων, εκτοξεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα πάνω σε ρωσικό πύραυλο, με στόχο να προσγειωθεί στο ομώνυμο φεγγάρι του «κόκκινου πλανήτη», να συλλέξει δείγμα 200 γραμμαρίων από την επιφάνεια του και να το φέρει πίσω στη Γη, κάτι που ούτε η NASA δεν έχει καταφέρει ακόμα. Ήταν μία υπερφιλόδοξη και πολυδιαφημισμένη αποστολή, με την οποία η Ρωσία επιθυμούσε να αποκτήσει ξανά ένα μέρος της χαμένης αίγλης της σοβιετικής διαστημικής εποχής.

Όμως, ένα τεχνικό πρόβλημα, μετά την αποσύνδεσή του από τον πύραυλο, εμπόδισε την πυροδότηση των δύο μηχανών του και πλέον το σκάφος κινείται σε γήινη τροχιά σε ύψος περίπου 200 χλμ., χάνοντας σιγά-σιγά υψόμετρο, ώσπου, κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος Δεκεμβρίου (σύμφωνα με εκτιμήσεις της NASA) να πέσει κάπου στη Γη. Όπως δήλωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, θα μπορέσει να δώσει προειδοποίηση για την πτώση μόλις δύο ώρες πριν αυτή συμβεί.

Επειδή το σκάφος δεν έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί σε τόσο μικρό υψόμετρο, οι Ρώσοι μηχανικοί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποκαταστήσουν την επικοινωνία με τον Φόβο, κάτι που έχουν περιθώριο να κάνουν έως τις 21 Νοεμβρίου.

Είναι άγνωστο ακόμα αν το σκάφος θα καταστραφεί τελείως κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης ή αν θα διασπαστεί σε μεγάλα κομμάτια, που θα φθάσουν έως την επιφάνεια του πλανήτη. Η κρυψίνοια των Ρώσων για τις τεχνικές λεπτομέρειες του σκάφους και της αποστολής (συνολικού κόστους 163 εκατ. δολαρίων) δεν βοηθά έναν τέτοιο υπολογισμό.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι αρκετοί τόνοι τοξικών υγρών καυσίμων υδροζίνης του Φόβου, που είναι άθικτοι ακόμα, αλλά δεν αποκλείεται να διαχυθούν στην ατμόσφαιρα κατά τη διάλυσή του, αν και είναι άγνωστο κατά πόσο μπορούν να φθάσουν στο έδαφος. Σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, η Ρωσία θα ήταν υπεύθυνη για οποιαδήποτε τυχόν ζημιά προκαλούσαν τα τοξικά καύσιμα σε κατοικημένη περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget