Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Μάτι της Γης» στη μέση της ερήμου

-Οι επιστήμονες που μελετούν τον περίεργο αυτό σχηματισμό δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταλήξουν στο τί ακριβώς δημιούργησε αυτό το θεαματικό «μάτι της Γης».



-
Η θάλασσα των αμμόλοφων στην έρημο Amatlich

Το Richat Structure, όπως ονομάζεται, βρίσκεται στην έρημο Maur Adrar της Μαυριτανίας. Προσελκύει την προσοχή ολόκληρου του κόσμου από την εποχή της πρώτης αποστολής στο διάστημα, αφού το σχήμα του μοιάζει με έναν τεράστιο στόχο στη μέση μιας, κατά τα άλλα, ομοιόμορφης έκτασης ερήμου. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλές διαστημικές αποστολές.
-
Οι θεόρατοι αμμόλοφοι δημιουργούν ένα μαγικό φόντο

Η διάμετρος του πέτρινου αυτού «ματιού» αγγίζει τα 50χλμ. κάτι που οδήγησε τους επιστήμονες να πιστέψουν πως πρόκειται για το απομεινάρι πρόσκρουσης μετεωρίτη στη Γη. Ωστόσο, αυτή η θεωρία δεν εξηγεί το πόσο επίπεδο είναι το έδαφος εκεί, οπότε και εγκαταλείφτηκε. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι απολίθωμα κάποιου τεραστίων διαστάσεων οργανισμού που ζούσε στον πλανήτη πριν από εκατομμύρια χρόνια. Η πιο δημοφιλής εξήγηση μέχρι τώρα είναι πως πρόκειται για ηφαιστειογενή κρατήρα που οφείλει τη σημερινή του μορφή στα τόσα χρόνια διάβρωσης που έχει υποστεί.
-

Ενώ κανείς θα πίστευε ότι η περιοχή είναι τόσο απομονωμένη, δύσβατη και εχθρική προς τους επισκέπτες, που μονάχα αφοσιωμένοι επιστήμονες θα μπορούσαν και θα ήθελαν να φτάσουν εκεί, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Το μέρος είναι από τα πιο τουριστικά της Αφρικής, καθώς η Σαχάρα στη Μαυριτανία προσφέρει μαγευτικές εικόνες με highlight τους γιγάντιους αμμόλοφους της ερήμου Amatlich. Με χρώμα λευκό, πορτοκαλί και κόκκινο, μοιάζουν σαν τσουνάμι από άμμο και δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο που αλλάζει συνεχώς μορφή. Υπάρχουν αρκετά καλά, αν και όχι πολυτελή, ξενοδοχεία στη γύρω περιοχή,  καθώς και αρκετές τουριστικές εταιρίες που διοργανώνουν τουρ στο Richat Structure για τους λάτρεις των 4x4 διαδρομών. Αλλά και για τους πιο ρομαντικούς, μία βόλτα με καμήλα και φόντο τους θεόρατους αμμόλοφους και ύστερα ένα τσάι με τους φιλικότατους ντόπιους είναι χωρίς αμφιβολία εμπειρία ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget