Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Πλούσια ευρήματα στην αρχαία Δρήρο από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή


Ανασκαφές ανάμεσα στις οποίες είναι και η πόλη της Δρήρου στο Λασίθι, έρευνες, σεμινάρια, δημοσιεύσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια και διαλέξεις είναι μερικά από... τα επιτεύγματα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής για το 2011, όπως παρουσιάστηκαν χθες από τον διευθυντή της, Α. Φαρνού.


Ο κ. Φαρνού, αφού ευχαρίστησε τους Έλληνες αρχαιολόγους και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την εξαιρετική συνεργασία, αρίθμησε όσο μπορούσε πιο συνοπτικά το περσινά πεπραγμένα της Σχολής, ένα έργο πλούσιο σε έρευνες και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Η πόλη Δρήρος της κεντροανατολικής Κρήτης, που άκμασε από τα γεωμετρικά μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια, προστέθηκε στα γαλλικά ανασκαφικά ενδιαφέροντα της περσινής χρονιάς, δίνοντας πλούσια στοιχεία για την Αγορά, τα ελληνιστικά κτίρια και τα επιχρίσματά τους, αλλά και την τέχνη της περιοχής, όπως τα πήλινα ειδώλια βοοειδών που βρέθηκαν στην Ακρόπολη της Δρήρου.

Η σημαντική αρχαία πόλη της κεντροανατολικής Κρήτης Δρήρος βρίσκεται στο βουνό Καδηστός, 2 χλμ. ανατολικά από τη Νεάπολη. Ιδρύθηκε τον 12. αι. π.Χ. και άκμασε από τα Γεωμετρικά/Αρχαϊκά μέχρι και τα Ελληνιστικά χρόνια. Η ανασκαφή έγινε από το 1917 κ.ε. από Έλληνες (Ξανθουδίδη, Μαρινάτο) και Γάλλους αρχαιολόγους (Demargne, Van Effenterre)

Η πόλη έγινε γνωστή όταν στα 1855 ανακαλύφθηκε εκεί ένας πεσσός (αρχαία κύβρις) με επιγραφή του τέλους του 3. αι. π.Χ. στις τέσσερις πλευρές. Η επιγραφή περιλαμβάνει τον όρκο 180 εφήβων με την αφοσίωση προς την πόλη τους, το μίσος προς τους εχθρούς Μιλάτιους και Λύττιους και την πίστη προς τους συμμάχους Κνώσιους (η επιγραφή βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη).

Το πιο σημαντικό μνημείο όμως είναι το Δελφίνιον, ο μοναδικός και αρχαιότατος ναός του Δελφίνιου Απόλλωνα, που δεσπόζει στην Αγορά. Εδώ ανακαλύφθηκαν τα μοναδικά σφυρήλατα χάλκινα αγάλματα του Απόλλωνα, της Άρτεμης και της Λητούς, που χρονολογούνται στον 7ο αι. Ο ναός έχει 80 τ.μ. έκταση και σώθηκε σε μεγάλο ύψος (2,5 μ.). Είναι ένας μονόχωρος οίκος με την είσοδο στη στενή βόρεια πλευρά. Στο κέντρο είναι η κτιστή ορθογώνια εσχάρα με δύο βάσεις κιόνων μπροστά και πίσω. Ενδιαφέρον έχουν και το κτιστό θρανίο όπου έστεκαν τα αγάλματα καθώς και η πετρόκτιστη κασέλα (ο κεράτινος βωμός) που βρέθηκε γεμάτη από τα κέρατα των θυσιασμένων αιγών. Όμοιος βωμός υπάρχει στο ναό του Απόλλωνα στη Δήλο.

Η πόλη καταστράφηκε στα Ελληνιστικά χρόνια από εμφύλια διαμάχη.
erroso.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget