Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Βιοσυντονισμός: Μια ακόμη ψευδοεπιστημονική μέθοδος θεραπείας

Ο Βιοσυντονισμός, αγγλιστί Bioresonance therapy, είναι μια εναλλακτική μορφή θεραπείας, που υποστηρίζει πως η χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες.
Συγκεκριμένα, οι υποστηρικτές του Βιοσυντονισμού, διατείνονται πως  »με το συντονισμό μπορεί ένα ποτήρι να σπάσει σε χίλια κομμάτια, το ίδιο μπορεί να συμβεί με την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην κατάλληλη συχνότητα και σε ένα ιό, ένα μικρόβιο, ένα μικροοργανισμό ή ένα παράσιτο ή να βοηθηθεί ένα όργανο του σώματος να επιστρέψει στην υγιή του συχνότητα και κατ’ επέκταση να θεραπευτεί».



Η θεραπεία γίνεται με τη χρήση ειδικών συσκευών, τις οποίες ο χρήστης πρέπει να αγοράσει, έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου αντιτίμου ή να επισκεφθεί (παρα)ιατρικά κέντρα που υπάρχουν και στην Ελλάδα, τα περισσότερα εκ των οποίων διαφημίζονται μέσω δημοσιευμάτων στο ίντερνετ και μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα.


Η διαδικασία του βιοσυντονισμού εφευρέθηκε στη Γερμανία το 1977 από τον Φραντς Μορέλ (Franz Morell) και τον γαμπρό του, μηχανικό Έριχ Ράσε (Erich Rasche). Αρχικά την προώθησαν ως «MORA-Θεραπεία», από τα MOrell και RAsche. Ορισμένες από τις συσκευές περιέχουν ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο μετράει την ηλεκτρική αντίσταση του δέρματος. Η λειτουργία τους είναι παρόμοια με το E-Meter της Σαϊεντολογίας, αφού ο Φραντς Μορέλ ήταν επηρεασμένος από τη Σαϊεντολογία, και το οποίο οι δημιουργοί του βιοσυντονισμού προσπάθησαν να βελτιώσουν (Πηγές: Wikipedia, abi-ev.de)

Οι βιοσυντονιστές υποστηρίζουν πως η επιστήμη τους είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως ιατρική μέθοδος. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.


Τι λέει η συμβατική επιστήμη για τον Βιοσυντονισμό

Κατά τη συμβατική επιστημονική θεώρηση, ο Βιοσυντονισμός είναι μια ακόμη ψευδοεπιστήμη που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών (Πηγη: ncbi.nlm.nih.gov)

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Ας πούμε ότι οι ανθρώπινοι πνεύμονες »δονούνται» με συχνότητα 70 Hertz. Εφοσον ο πνέυμονας ασθενήσει, θα αλλάξει και η συχνότητα δόνησης, κατί που ο Βιοσυντονισμός εντοπίζει και μπορεί να θεραπεύσει.

Κάποιοι βιοσυντονιστές υποστηρίζουν (ορθώς) πως στα χρωμοσώματα των κυττάρων, υπάρχει το γονίδιο Ρ53 που έχει την ιδιότητα να εμποδίζει καρκινικούς σχηματισμούς, οδηγώντας το κύτταρο σε αυτοκαταστροφή όταν διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλη ζημιά. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Βιοσυντονισμού, σε περίπτωση καρκίνου, με τα ειδικά τους μηχανήματα, το Ρ53 επανενεργοποιείται και ενδυναμώνεται.

Στη πραγματικότητα, η καρκινική μετάλλαξη των γονιδίων, ειναι μια χημική διεργασία κατα την οποία και το γονίδιο Ρ53 μεταλλάσσεται, μη μπορώντας να προκαλέσει τη διαδικασία αυτοκαταστροφής των καρκινικών κυττάρων (απόπτωση). Επομένως, δε μπορεί να »βιοσυντονιστεί» για να αποτρέψει το καρκίνο, διότι έχει πάψει να βρίσκεται στην αρχική μορφή, όπου θεωρητικά θα μπορούσε να εντοπιστεί και να ενεργοποιηθεί από τις συσκευές βιοσυντονισμού.




Οι βιοσυντονιστές υποστήρίζουν πως το γονίδιο Ρ53, δε μπορεί να υποστεί καρκινικές μεταλλάξεις, αλλά ουσιαστικά βρισκεται εν υπνώσει και με τις ειδικές συσκευες μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου. Οι μελέτες σε καρκινικούς όγκους όμως, δείχνουν ότι το Ρ53, σε κάθε περίπτωση έχει υποστεί μετάλλαξη.(Πηγη: nature.com)

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο βιοσυντονισμός συγκαταλέγεται στις εναλλακτικές θεραπείες και η αποτελεσματικότητά της, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά:

http://www.ed-de.gr/images/diafora/test_dysanexias/biosyntonismos.pdf

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία προτρέπει τους ασθενείς να μην κάνουν χρήση συσκευών και θεραπειών Βιοσυντονισμού (Πηγη: mskcc.org)

Δελτίο τύπου Ιατρικού Συλλόγου Πατρών


Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του ΙΣΠ:


Ο βιοσυντονισμός δεν είναι διαγνωστική μέθοδος με τον όρο που χρησιμοποιείται από τη συμβατική κλασσική ιατρική.

Ο βιοσυντονισμός αποτελεί μέρος της εναλλακτικής ιατρικής, όπως ο βελονισμός, η λειτουργική επανατροφοδότηση και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι.
Δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Η κυκλοφορία των μηχανημάτων βιοσυντονισμού, απαιτεί τη σήμανση CE.
Η ύπαρξη της τεχνολογίας βιοσυντονισμού δεν αποτελεί και προϋπόθεση αυτόματης αποδοχής εφαρμογής της πράξης.

Δελτίο τύπου: Ατεκμηρίωτη επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου του βιοσυντονισμού

Εν κατακλείδι, ο Βιοσυντονισμός δεν είναι αποδεκτή πρακτική θεραπείας από τη mainstream ιατρική και για αυτό το λόγο θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί εάν την επιλέξετε. Πάντα να συμβουλευεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας.

http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/Cancer/bioresonance.html

https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/bioresonance-therapy

https://www.ftc.gov/news-events/press-releases/2002/10/bogus-cancer-cure-guru-settles-ftc-charges


Θάνος Επαχτίτης
Αρθρογράφος - Ερευνητής

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget