Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η διπλή τραγωδία της Ελλάδας


Το θέμα της συνεχούς εισροής λαθρομεταναστών στην Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας προβάλλει σε χθεσινό του δημοσίευμα το περιοδικό «The Economist», τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι παραδοσιακή μία χώρα υποδοχής μεταναστών, δεν είναι έτοιμη να δεχτεί μαζικές εισροές.
Σαν ένα ποτάμι που ψάχνει τον πιο εύκολο δρόμο προς τη θάλασσα, οι μετανάστες που κάποτε επέλεγαν την Ισπανία και την Ιταλία, πλέον στρέφονται στην Ελλάδα. Αρχικά οι μετανάστες επέλεγαν τα ελληνικά νησιά μέσω των ακτών της Τουρκίας, ωστόσο πλέον προτιμούν τα σύνορα μέσω του ποταμού Έβρου.
Εξάλλου, ο Economist χαρακτηρίζει την κρίση της Ελλάδας στο θέμα της μετανάστευσης, «πρόβλημα της Ευρώπης», σημειώνοντας τις δράσεις του Frontexστα ελληνικά σύνορα.
Τα δύο ευρωπαϊκά project, το ευρώ και η συνθήκη Schengen, έιναι σε κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα. Για να λειτουργήσουν, υπογραμμίζει ο Economist, απαιτούν αμοιβαία εμπιστοσύνη, ωστόσο αυτή έχει διαβρωθεί από τα προβληματικά δημόσια οικονομικά και τώρα από τα συνοριακά προβλήματα.
Όπως με την κρίση κρατικού χρέους, καταλήγει το περιοδικό, οι χώρες που έχουν ανάγκη την παροχή έκτακτη βοήθειας από την Ε.Ε., στο θέμα της μετανάστευσης, αντί για ριζικές μεταρρυθμίσεις.
Το περιοδικό επισκέπτεται το χώρο υποδοχής μεταναστών έξω από το χωριό Φυλάκιοστον Έβρο και περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν.
Τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωναπεφάνθη ότι οι συνθήκες στα ελληνικά κέντρα κράτησης μεταναστών είναι τόσο άθλιες που συνίσταται παραβίαση της απαγόρευσης «των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης».
Για τις συνθήκες εξαθλίωσης ευθύνεται η Ελλάδα, αναφέρει το περιοδικό, ωστόσο τονίζει ότι αυτό αντανακλά επίσης τις πιέσεις που δέχεται η χώρα από τον υπερβολικό αριθμό μεταναστών που αντιμετωπίζει. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει γίνει η βασική δίοδος λαθρομεταναστών στην Ε.Ε. Οι συνοριακοί έλεγχοι ήταν χαλαροί και το σύστημα υποδοχής και ασύλου αργό και αμφιλεγόμενο καθώς ο αριθμός των εγκρίσεων στις αιτήσεις για άσυλο είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με άλλες χώρες της

Economist


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget