Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

Έρχεται περαίωση και στα αυθαίρετα

Τα θέμα ρύθμισης των αυθαιρέτων βγήκε ξανά στην επιφάνεια, αυτή τη φορά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος μιλώντας στους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε θεσμικό διάλογο για να βρεθεί λύση. Ποια είναι τα σενάρια και αναπάντητα ερωτήματα

Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόµενο να υπάρξει ρύθµιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Όπως αναφέρουν τα Νέα, σύµφωνα µε διατύπωση που υπάρχει στον οδικό χάρτη που παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός αλλά και µε αναφορές του στην Κοινοβουλευτική Οµάδα, το επόµενο διάστηµα η κυβέρνηση θα αρχίσει µεγάλο θεσµικό διάλογο µε την κοινωνία, τους κοινωνικούς εταίρους και µε τη ∆ικαιοσύνη «για να τραβήξουµε µια κόκκινη γραµµή σε σχέση µε το παρελθόν στο θέµα της αυθαίρετης δόµησης».

Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές δεν τίθεται θέµα νοµιµοποίησης των αυθαιρέτων, διότι υπάρχουν νοµικά κωλύµατα, γι’ αυτό και η κυβέρνηση επί της παρούσης εξετάζει τη δυνατότητα τακτοποίησης των αυθαιρέτων αφού όµως προηγηθεί διάλογος µε τη ∆ικαιοσύνη. Από την πλευρά της ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για τακτοποίηση των αυθαιρέτων προκειµένου να αντλήσει πόρους για τα ελλείµµατα. 


Οπως έγινε γνωστό από έγκυρη πηγή, η κυβέρνηση µελετά να προχωρήσει στην άµεση τακτοποίηση των περίπου 500.000 (ή κατ’ άλλους ενός εκατοµµυρίου) αυθαίρετων κτισµάτων που υπάρχουν στη χώρα, όχι µόνο λόγω των ελλειµµάτων αλλά και σε µια προσπάθεια να τραβήξει µια «κόκκινη γραµµή» στο θέµα της αυθαίρετης δόµησης.

Σύµφωνα µε την ίδια πηγή, πολύ σύντοµα – ίσως και πριν από το Πάσχα – θα αρχίσει εντατικός διάλογος µε όλους τους ενδιαφερόµενους φορείς, αλλά και µε τη ∆ικαιοσύνη, ώστε το σχέδιο να πάρει τη µορφή οριστικής απόφασης και να ενταχθεί και αυτό στο Μεσοπρόθεσµο Πλαίσιο ∆ηµοσιονοµικής Στρατηγικής 2012-2015, το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει στη Βουλή στα µέσα Μαΐου. Πάντως, παρά το πράσινο φως που έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίµου στα συναρµόδια υπουργεία για τη νοµιµοποίηση των αυθαιρέτων, παραµένουν αδιευκρίνιστες πολλές πτυχές του όλου εγχειρήµατος, όπως για παράδειγµα:

- Το κόστος τακτοποίησης ενός αυθαιρέτου, πώς θα προκύπτει αυτός ο φόρος (αν θα είναι µε βάση το εµβαδόν, τη χρήση του ακινήτου, την παλαιότητά του,το αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή παραθεριστική κ.ά.), αν θα πρόκειται για εφάπαξ καταβολή ενός συγκεκριµένου ποσού ή για δόσεις.

-  Τι θα γίνει µεκραυγαλέες περιπτώσεις αυθαίρετων κτισµάτων (σε αιγιαλούς, δάση κ. λπ.). n Πώς θα ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του Ε’ Τµήµατος του Συµβουλίου της Επικρατείας το οποίο «ανθίσταται» σθεναρά εδώ και πολλά χρόνια σε απόπειρες για νοµιµοποίηση των αυθαιρέτων.

Υποστηρίζεται βάσιµα ότι ο διάλογος µε την ηγεσία της ∆ικαιοσύνης που θα αρχίσει, θα έχει και αυτή την παράµετρο, δηλαδή το πώς θα αρθούν οι αντιρρήσεις που προβάλλει το ΣΤΕ, αλλά και ορισµένες ρυθµίσεις, κατ’ εφαρµογήν των συνταγµατικών διατάξεων που απαγορεύουν τη δόµηση σε αναδασωτέες εκτάσεις κ.λπ.

Στον διάλογο µε τη ∆ικαιοσύνη θα καθοριστούν και οι µηχανισµοί ελέγχου της αυθαίρετης δόµησης, µετά την τακτοποίηση που θα επιχειρηθεί. Στόχος είναι να υπάρξει αυστηρός έλεγχος για να αποτραπεί µια νέα γενιά αυθαιρέτων, µετά την περαίωση. Για τον λόγο αυτό εξετάζεται ακόµη και η δηµιουργία ειδικού σώµατος ελεγκτών αυθαίρετης δόµησης, το οποίο θα είναι εξουσιοδοτηµένο (και θα διαθέτει και τον κατάλληλο εξοπλισµό) για να προχωρεί σε άµεση κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισµάτων αµέσως µόλις διαπιστώνεται η ύπαρξη τους.

Πηγή του υπουργείου Οικονοµικών η οποία ρωτήθηκε σχετικά µε το πόσα χρήµατα προσδοκά να συγκεντρώσει το ∆ηµόσιο από την περαίωση των αυθαιρέτων, δήλωσε αδυναµία να προσδιορίσει το ύψος του ποσού, άφησε όµως να εννοηθεί ότι θα είναι πολύ µεγαλύτερο από το ποσό που προσδοκά η κυβέρνηση να συγκεντρώσει από την τακτοποίηση των ηµιυπαίθριων που υπολογίζεται στο 1,3 δισ. ευρώ.
Πηγή Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget