Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Καμπανάκι Ζέλικ για παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να εκτροχιαστεί, αν επιδεινωθεί κατάσταση στον αραβικό κόσμο, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

«Μια επιδείνωση των συνθηκών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα μπορούσε να οδηγήσει στον εκτροχιασμό της παγκόσμιας ανάπτυξης», είπε, μιλώντας στη Διεθνή Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή που καθορίζει τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).


Εκτίμησε ωστόσο ότι «οι οικονομικές αναταράξεις που συνδέονται ευθέως με τις πολιτικές αναταραχές» στον αραβικό κόσμο, εφόσον παραμείνουν ως έχουν, «θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο οδήγησαν στη μείωση της ανάπτυξης αυτών των δύο χωρών κατά περίπου τρεις μονάδες για το 2011, σε σχέση με την εκτίμηση που υπήρχε πριν από τρεις μήνες. 


«Η ανάπτυξη στην Αίγυπτο και την Τυνησία θα είναι περίπου 2,5% και 1,5% αντίστοιχα», είπε ο Ζέλικ.

Όμως, «εάν η τιμή του πετρελαίου αυξηθεί πολύ και για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε αυτό οφείλεται στις ανησυχίες είτε σε σημαντική διατάραξη της παραγωγής, η παγκόσμια αύξηση ενδέχεται να επιβραδυνθεί κατά 0,3% το 2011 και 1,2 το 2012», προειδοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget