Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Το γαλλικό κρασί δημιουργήθηκε από ...ανάγκη

Μια νέα έρευνα ήρθε στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την οινοπαραγωγή στη νότιο Γαλλία.
Ευρήματα που ανακαλύφθηκαν  από Γάλλους αρχαιολόγους δείχνουν ότι το κρασί προέρχεται από την περιοχή Gual και ανήκει στη χρονική περίοδο των μέσων του πέμπτου π.Χ. αιώνα.


Σε έναν από τους παλαιότερους οικισμούς στη Νότια Γαλλία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ευρήματα  που ενισχύουν τις εικασίες Γάλλων ερευνητών.
Σφραγισμένοι αμφορείς και πατητήρια με ίχνη χυμού σε αυτά ερευνήθηκαν μέσω υπέρυθρης φασματοσκοπίας.

Τα δείγματα περιείχαν ίχνη τρυγικού οξέος, που σημαίνει ότι τα πατητήρια και οι αμφορείς χρησιμοποιήθηκαν για παραγωγή και αποθήκευση οίνου.

Τα αντικείμενα ήταν πανομοιότυπα με αυτά που χρησιμοποιούσαν οι Ετρούσκοι στην Ιταλική Χερσόνησο και τεκμαίρεται ότι έγινε μεταφορά κλημάτων από την Ιταλία στη νότια Γαλλία, όπου οι άμπελοι εγκλιματίσθηκαν.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η «ζήτηση» οίνου των αρχαίων κατοίκων της νότια Γαλλίας ήταν μεγαλύτερη από την εισαγωγή του οίνου από την Ιταλία και η μόνη διέξοδος ήταν να καλλιεργήσουν οι κάτοικοι  της Γαλλίας τα δικά τους αμπέλια και να παράγουν το δικό τους κρασί.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι οι Γάλλοι παραγωγοί οίνου έριχναν στον οίνο: θυμάρι, βασιλικό και δεντρολίβανο, μια τεχνική για τον αρωματισμό του κρασιού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας- γράφει το δημοσίευμα- έγιναν γνωστά από τα  Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget