Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011


ΤΡΟΜΟΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΛΗΣΙΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ

Η "μπλογκόσφαιρα" στο διαδίκτυο έχει εδώ και μέρες "πάρει φωτιά", καθώς διάφοροι (π.χ. αστρολόγοι) συνδέουν το αυριανό πλησίασμα της Σελήνης (που αυξάνει τη βαρυτική έλξη της στον πλανήτη μας) με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, ενώ προβλέπουν διάφορες θεομηνίες (ακραίες παλίρροιες, θύελλες, ηφαιστειακές εκρήξεις κ.α.) τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις βρετανικές "Ιντιπέντεντ" και "Ντέιλι Μέιλ".


Και ενώ μερικοί αστρονόμοι ανησυχούν ότι η επίσκεψη της σελήνης θα διαταράξει το κλίμα της Γης, από την άλλη, άλλοι απαιτούν πολύ περισσότερες αποδείξεις πριν ρίξουν στο φεγγάρι την ευθύνη για τις γήινες καταστροφές.

"Δεν θα γίνουν ούτε σεισμοί ούτε καταποντισμοί εκτός και είναι να γίνουν", τονίζει ωστόσο ο Πιτ Γουίλερ του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοαστρονομίας οπότε δε χρειάζεται να βιαστούμε να κρυφτούμε στα καταφύγιά μας.

"Η Γη θα έχει πολύ χαμηλά αλλά και πολύ υψηλά παλιρροϊκά κύματα απ' ότι συνήθως την ώρα του φαινομένου αλλά δεν υπάρχει τίποτε ανησυχητικό", τόνισε.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις, όπως ανέφερε ο Κέβιν Χόρσμπουργκ από το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας στο Λίβερπουλ, οι παλιρροϊκές επιρροές που ασκεί η Σελήνη στη Γη είναι περίπου 10% έως 15% ισχυρότερες στη διάρκεια ενός σεληνιακού περίγειου, όταν δηλαδή το φεγγάρι πλησιάζει τη Γη, πράγμα που δεν σημαίνει όμως ότι οι παλίρροιες γίνονται πιο ψηλές σε ίδιο ποσοστό. Το πολύ, να ψηλώσουν κατά δύο έως τρία εκατοστά.

Ο δημιουργός του απομυθοποιητικού ιστολογίου Bad Astronomy (Κακή Αστρονομία) Φιλ Πλέιτ επιτίθεται στους συνωμοσιολόγους που ανεξέλεγκτα διαδίδουν φήμες στο διαδίκτυο και επισημαίνει ότι, αν υπήρχε επιστημονική αλήθεια σε αυτές τις ανησυχίες, τότε οι επιστήμονες θα είχαν κάθε λόγο να εκδίδουν προειδοποιητικά σήματα για τσουνάμι και σεισμούς κάθε φορά που θα υπήρχε σεληνιακό περίγειο. Δεν το κάνουν όμως, επειδή δεν έχει αποδειχτεί κάποια τέτοια σχέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget