Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

''σπάνε'' τα συμβόλαιά τους"Oλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι


Στο χειρότερο σημείο τους βρίσκονται οι σχέσεις ασφαλιστών κυβέρνησης, ενώ η ασφαλιστική αγορά διανύει μια δύσκολη περίοδο καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ολοένα και περισσότεροι ασφαλισμένοι ''σπάνε'' τα συμβόλαιά τους.



 Όπως ανέφερε ο ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, Γιώργος Κώτσαλος σε συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2010, το ποσοστό ακυρωσιμότητας των ασφαλιστηρίων συμβολαίων στην εταιρεία πέρυσι έφτασε στο 20% με 25% ενώ το σύνηθες ποσοστό - μέχρι πρόσφατα - ήταν 17% και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κώτσαλος σχολίασε ότι το ποσοστό σε όλη την ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να κινείται κάπου κοντά σε αυτό που ισχύει για την interamerican χωρίς όμως να γνωρίζει τα ακριβή στοιχεία, όπως είπε.

Η ακύρωση αφορά όλα τα συμβόλαια είπε ο κ. Κώτσαλος καθώς οι ασφαλισμένοι ξεπερνούν το πρόβλημα των εγγυήσεων στην ανάγκη του να αναζητήσουν ρευστό. Επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η τάση της αγοράς είναι τα ετήσια ανανεούμενα συμβόλαια υγείας, αντί των ισοβίων που ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα και σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να το αντιληφθεί και η κυβέρνηση και η αγορά μας καθώς είμαστε από τους ελάχιστους που έχουμε ακόμη ισόβια συμβόλαια, ενώ σε ότι αφορά τις σχέσεις του κλάδου με την κυβέρνηση όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του κ. Κώτσαλου - καθώς είναι και πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος - είναι από ανύπαρκτες έως ''εχθρικές''.

Ο κ. Κώτσαλος σχολίασε ότι νομοθετούν πέντε διαφορετικά υπουργεία για θέματα που αφορούν στη μελλοντική πορεία του κλάδου χωρίς να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους και χωρίς συνεργασία με τους ασφαλιστές και σημείωσε τη θέση του κλάδου ώστε για τα θεματά του να υπάρχει ένας αρμόδιος φορέας - και για το συντονισμό των δράσεων και για τα τιμολογιακά θέματα - και αυτός να είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτή, ζήτησε, να είναι ο συνομιλητής των υπουργείων που νομοθετούν.

Ακόμα, ο κ. Κώτσαλος επεσήμανε ιδιαίτερα στις τοποθετήσεις του τις προθέσεις της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή να ελέγξει τιμολογιακά τα συμβόλαια υγείας και γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται αναμορφωμένο σχέδιο νόμου από το υπουργείο Εργασίας στο οποίο υπάγεται η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή καθώς η πρώτη προσπάθεια βρήκε και τις επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος αντίθετους. ''Η ΤτΕ καταλαβαίνει από αριθμούς και θα πάρει θέση για αυτά τα θέματα με σοβαρότητα. Όμως η ΤτΕ δε νομοθετεί, εισηγείται» είπε ο κ. Κώτσαλος ενώ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει εάν και σε αυτό το δεύτερο σχέδιο που ετοιμάζεται από τη γενική γραμματεία θα υπάρχουν τιμολογιακές παρεμβάσεις.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές που προωθούνται στο προωθούμενο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική αγορά από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ο κ. Κώτσαλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ''η Γενική Γραμματεία δεν νομιμοποιείται να νομοθετεί'', χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της "αστεία κατάσταση" και σχολίασε ότι ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκος μπερδεύει τις ευθύνες των μεσολαβούντων με αυτές των εταιρειών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι οι πρωτοβουλίες της γενικής γραμματείας και οι προωθούμενες αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών ''δημιουργούν ακόμη και συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της αγοράς'' και συμπλήρωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν οι εξελίξεις ενδεχομένως κάνουν την εταιρεία να σκεφτεί την απομάκρυνσή της από το συγκεκριμένο κλάδο: «εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε στην αγορά. Έχουμε 200 χιλιάδες συμβόλαια. Δεν μπορούμε να φύγουμε».

Όπως είπε «υπάρχει και η δικαστική οδός καθώς όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι αδιανόητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές που έχει ο κλάδος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για να θέσει τις απόψεις του είπε ότι ο κλάδος επανειλημμένα έχει ζητήσει να έρθει σε επαφή με τον κ. Σπυράκο και την κ. Κατσέλη και η υπουργός ''διεμήνυσε ότι θα μας δεχθεί αφότου ο κ. Σπυράκος εκπονήσει το σχέδιο για τις αλλαγές στην ασφαλιστική αγορά».

Ο κ. Κώτσαλος σχολίασε ότι η συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη ήταν ικανοποιητικότερη, όταν κάλεσε τις ασφαλιστικές για θέματα για τα οποία ''όντως υπήρχε βάση'', όπως είπε και εξήγησε ότι ο Συνήγορος κατενόησε τα προβλήματα και τις ιδιομορφίες της αγοράς και η παρέμβασή του ήταν περισσσότερο στο επικοινωνιακό κομμάτι της ενημέρωσης (ζήτησε να βελτιωθεί η ενημέρωση των ασφαλισμένων μέσω ιντερνέτ και με όποιον άλλο δυνατό τρόπο) και δεν επεδίωξε να αποκτήσει παρεμβατικό ρόλο.

Επίσης, σημείωσε με ένταση ότι οι ασφαλιστικές βρίσκονται πάντα στη δίνη των γεγονότων ενώ θέματα συντάξεων και ταμείων είναι προβλήματα που επιλύονται μεταξύ εργοδοτών και κράτους και όχι δια μέσου των ασφαλιστικών ενώ σε ότι αφορά στο κόστος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας επιδιώκεται έλεγχος του κόστους στο τελευταίο στάδιο που είναι η ασφαλιστική εταιρεία ενώ θα έπρεπε η παρέμβαση να αφορά το κόστος. ''Δεν φτάνεις στο τέλος της αλυσίδας του κόστους για να βρεις το πρόβλημα. Αν θέλει να βοηθήσει η γενική γραμματεία καταναλωτή για το κόστος υγείας να εστιάσει όχι στο πόσο κοστίζει πχ μια ακτινογραφία αλλά πόσες ακτινογραφίες γράφουν οι γιατροί και είναι δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες...''

Ο τρόπος για να μην γίνονται αυξήσεις στον κλάδο υγείας είναι ένα θέμα που απασχολεί τη διεθνή αγορά γιατί με τις ανατιμήσεις ''σου φεύγει ο υγιής και σου μένει ο άρρωστος ασφαλισμένος'' σχολίασε ο κ. Κώτσαλος από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, είναι αδύνατον να μη γίνουν αυξήσεις απαιτείται πολύ καλή οργάνωση για να έχεις παρουσία στον κλάδο αυτό.



Οικονομικά αποτελέσματα

Αρνητικό αποτέλεσμα της τάξεως των 28,6 εκατ. ευρώ παρουσιάζει για το 2010 η Interamerican, αλλά ο ενοποιημένος δείκτης φερεγγυότητάς της υπολογίζεται στο 189%. Η εικόνα που παρουσιάζει η εταιρεία προκύπτει από το ότι κατέγραψε επαναλαμβανόμενα (λειτουργικά) κέρδη 12,1 εκατ. ευρώ μετά από φόρους κατά την περασμένη χρονιά, αλλά επέλεξε με τη σύμφωνη γνώμη της μητρικής εταιρείας EUREKO να κλείσει κάθε οικονομική εκκρεμότητα - υποχρεώσεις και προβλέψεις- και να περιορίσει δραστικά τον επενδυτικό της κίνδυνο, με στόχο έναν ισχυρό ισολογισμό και την απόλυτη διασφάλιση των κεφαλαίων των πελατών της.

Κατά συνέπεια, η εταιρεία έχει «καθαρίσει» την οικονομική της θέση από φορολογικές έκτακτες υποχρεώσεις, έχει ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο από επενδύσεις και ομόλογα αναλαμβάνοντας στο 2010 το κόστος της αναδιαμόρφωσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της, έχει υπολογίσει το κόστος της αναδιαμόρφωσης του δικτύου των γραφείων πωλήσεων και έχει ενισχύσει με υπεραποθεματοποίηση τις προβλέψεις της για τον κλάδο υγείας. Αυτά, σε μια χρονιά κατά την οποία παράλληλα πέτυχε 9% χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα από τον προϋπολογισμό της.

Ανά προϊοντική γραμμή, τα λειτουργικά κέρδη της INTERAMERICAN αναλύονται σε 7,5 εκατ. ευρώ στον κλάδο ζωής, 1 εκατ. στη υγεία συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών της Αθηναϊκής Κλινικής και του πολυϊατρείου Medifirst και 3,6 εκατ. στις γενικές ασφάλειες με το combined ratio να μειώνεται το 2010 στο 98,5% έναντι 101,2% το 2009. Συνολικά, τα λειτουργικά κέρδη του 2010 παρουσίασαν έναντι των αντίστοιχων κερδών του 2009 (6,2 εκατ.) αύξηση κατά 95,2%.

Τα συνολικά μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2010 έφθασαν τα 486 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,2% έναντι του 2009. Η μείωση οφείλεται, κυρίως, σε ακυρώσεις συμβολαίων ζωής, δεδομένου ότι τα ασφάλιστρα των κλάδων υγείας και γενικών ασφαλειών αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά κατά 2% έναντι του 2010. Αναλυτικά, η εταιρεία σημείωσε μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 155 εκατ. ευρώ στη Ζωή, 115 εκατ. στην υγεία και 216 εκατ. στις γενικές ασφάλειες.



Το επιχειρησιακό σχέδιο του 2011 προβλέπει:

- Στη διανομή, περαιτέρω ενίσχυση της πολυκαναλικότητας με ανάπτυξη της anytime, διεύρυνση του δικτύου μεσιτών / πρακτόρων, νέο ρόλο financial advisor για ασφαλιστικούς συμβούλους και ισχυροποίηση των συνεργασιών με τράπεζες.

- Στα προϊόντα, στροφή σε ετησίως ανανεούμενα προγράμματα σε ζωή και υγεία, ευθυγράμμιση προϊόντων και διαδικασιών για όλα τα κανάλια διανομής και τυποποίηση ασφαλιστικών προγραμμάτων με καινοτόμα χαρακτηριστικά.

- Στις διαδικασίες, αυτοματοποίηση, τυποποίηση και βελτιστοποίηση διαδικασιών.

- Ακόμη, προβλέπει εφαρμογή σχεδίου κερδοφορίας με ορθολογική διαχείριση πόρων, ανάπτυξη νέων συστημάτων ΙΤ σύγχρονης τεχνολογίας με επένδυση περισσότερων από 8 εκατ. ευρώ, κίνητρα για πωλήσεις με έμφαση στη δημιουργία αξίας αντί «όγκου», εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στις αποζημιώσεις και επενδύσεις και πολιτικές τιμολόγησης σε προσιτό κόστος και διαχείρισης χαρτοφυλακίου.



Κερδοφορία για τη EUREKO

Σημαντικά συνολικά κέρδη της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ προ φόρων ανακοίνωσε για το 2010 ο μητρικός της INTERAMERICAN όμιλος EUREKO, που παρουσίασε κέρδη ασφαλιστικών εργασιών προ φόρων 504 εκατ. ευρώ. Τα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα έφθασαν τα 19,85 δισ. ευρώ, ενώ ο όμιλος παρουσιάζει ενοποιημένο δείκτη φερεγγυότητας 220% και είναι ιδιαίτερα εύρωστος σε ίδια κεφάλαια, που ανέρχονται στα 10,4 δισ. ευρώ. Η EUREKO τοποθετεί την INTERAMERICAN μεταξύ των τριών εταιρειών πρώτης γραμμής εκτός Ολλανδίας, μαζί με τις εταιρείες EUREKO SIGORTA (Τουρκία) και ORANDA (Ρωσία).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget